Rustgevende werking
Een aquarium met tropische vissen is een kleurrijke lust voor het oog. Door het geheel bovendien nog te verrijken met een divers scala aan waterplanten, creëert u een eigen stukje mininatuur in huis. Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien aangetoond dat het kijken naar een aquarium een rustgevende werking heeft op de menselijke geest. Het zorgt voor geestelijke ontlading en maakt het hoofd leeg, waardoor het aanschouwen van zo’n kleine onderwaterwereld achter glas even ontspannend is als een goede mediteersessie. Maar een aquarium vergt natuurlijk wel onderhoud en moet goed gekit worden om er uitnodigend uit te zien. Bovendien is een schone bak ook belangrijk voor het welzijn van de vissen.
Schoonmaken en resten verwijderen
Als de oude kitnaden van een aquarium los beginnen te laten, kan de constructie gaan lekken. Opnieuw kitten is dan de enige oplossing. Maar hoe ga je precies te werk bij het afkitten van een aquarium? De eerste stap is natuurlijk het schoonmaken van het aquarium. Reinig allereerst het glas zorgvuldig en draag er zorg voor dat er geen spatje vuil achterblijft in de bak. Daarna kunt u overgaan tot het verwijderen van (eventueel aanwezige) oude kitresten. Plaats een speciaal kit- of stanleymesje onder een hoek tegen het glas en schuif het voorzichtig onder de kitresten. Snij altijd richting het glas. Let er wel op dat u niet snijdt in de siliconenkit tussen de twee glasplaten. Vervolgens kunt u de kit in lange stukken verwijderen. Maak diagonale insnijdingen in de hoeken op de bodem om het materiaal makkelijker uit de bak te krijgen. Hoe beter u de oude kit verwijdert, hoe beter later de hechting van de nieuwe kit zal zijn. Neem dus zeker de tijd voor het zorgvuldig uitvoeren van dit klusonderdeel. Reinig het geheel met Otto Cleaner T.
Aanbrengen van de kit
Breng na het reinigen met goede schilderstape een strakke kitnaad aan. De makkelijkste manier om dit te doen is het aquarium op een tafel, bij voorkeur met de opening naar u toe, te leggen. Laat de tape een centimeter of vijf boven de bovenkant doorsteken en vouw het uitstekende gedeelte dubbel op zichzelf, zodat de lijmlagen op elkaar plakken. Op die manier kunt u na het kitten de tape makkelijk weghalen. Nu is het tijd om de nieuwe siliconenkit aan te brengen. Knip de punt van de spuit onder een hoek van ongeveer 45 graden, met een opening van circa 0,75 centimeter. Druk de kit met een vinger in de hoeken en smeer het glad. Zorg hierbij voor een gelijkmatige verspreiding. Het is heel belangrijk dat u de tape direct na het uitstrijken verwijdert. Als de kit namelijk (deels) is uitgehard, wordt het heel lastig om de tape weg te halen omdat het materiaal dan deels aan het glas verlijmd zal zijn. Gebruik vervolgens een Fugenboy of Fugenfux om de kitlaag nauwgezet af te werken. Wacht na het uitharden van de kit minstens 48 uur voordat u het aquarium weer vult met water.
Aquariumkitten van Ottoseal
De professionele S28 van Ottoseal is een prima siliconenkit voor het onder handen nemen van uw aquarium. De acetaat-vernettende, 1-componentige afdichtingskit paart een zeer goede weers-, verouderings- en uv-bestendigheid aan grote kleefkracht. Daarnaast is de kit veilig voor gevoelige organismen. Uw vissen, waterplantjes en andere aquariumdieren zullen er dus absoluut geen last van hebben. De Ottoseal S28 kan dan ook worden aangewend voor het kitten van geheel uit glas bestaande, frameloze aquaria en terraria. Lees voor gebruik ook altijd het productblad van Ottoseal S28. Deze is te vinden op www.ottoseal.nl.